Kış Aylarının gelmesi ile birlikte kalorifer ve sobalar yakılmaya başlanmıştır. İlimizin coğrafi yapısı, mevsimsel şartlar, yanlış yakma teknikleri, baca temizliğinin yapılmaması, kalitesiz kömür kullanımı, uygun olmayan bacalar, atık yağ, naylon, plastik, kumaş artıkları v.b. yabancı maddelerin yakılması nedenlerinden dolayı İlimizde zaman zaman hava kirliliği yaşanmaktadır.
Bilindiği üzere Hava Kirliliğinin çevre ve sağlık üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. İl Müdürlüğümüzce Odun Kömür ardiyelerinde, binalarda, sanayi tesislerinde denetimler gerçekleşmekte olup, kömürlerden belirli aralıklarda numuneler alınmaktadır. Yönetmelikte belirtilen standartlara uygun olmayan kömürlere müdahale edilmektedir. Ayrıca Hava Kirliliği ile ilgili bilgilendirici broşürler bastırılmış olup, Belediyeler aracılığı ile su faturalarına eklenerek vatandaşlarımıza dağıtımının yapılması sağlanmaktadır.
2019 kış mevsimine girdiğimiz şu günlerde, hava kirliliğinin çevre ve insan sağlığı üzerinde etkisinin azaltılması için vatandaşlarımız tarafından, mümkünse doğalgaza geçilmesi, yakma tekniklerine uygun olarak soba ve kaloriferlerin yakılması, baca temizliğinin yapılması, uygun bacaların kullanılması, atık naylon, yağ, plastik v.b yabancı maddeler ile ısınmanın sağlanmaması, Yönetmeliklerde belirlenen standartlardaki kömürlerin kullanılması önem arz etmektedir.
İlimizde Doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, İl Müdürlüğümüz denetimleri ve halkımızın daha bilinçli olarak kalorifer ve soba yakmaları neticesinde yıllara göre Partikül Madde (PM10) oranında azalma görülmekte olup, İlimizde Meteoroloji Müdürlüğü bahçesinde bulunan Hava Kalitesi İstasyonu ile PM10 ve SO2 değerleri ölçülmektedir. Bu ölçüm sonuçlarına http://laboratuvar.cevre.gov.tr/Default.ltr.aspx adresinden ulaşılmakta olup, vatandaşlarımızın daha kaliteli bir hava soluyabilmeleri için çalışmalarımız devam edecektir.